Når det kommer til at trykke logoer i farver, ser du udtryk som CMYK, RGB og PMS meget ofte. Men hvad betyder disse? Hvad er forskellen mellem dem? Og hvornår skal du bruge hvilken slags? Denne artikel besvarer alle disse spørgsmål for dig, så du kan sikkert kan trykke dit logo helt gnidningsfrit, næste gang du bestiller.
Hvad er trykfarver?
Når du skal trykke dit logo, billede eller tekst på et produkt, skal der bruges trykfarver. Afhængigt af produktet og trykmetoden kan dit tryk ende med at bestå af 1, 2, 3, 4 eller flere farver i alt. Generelt skelner vi mellem tre farvesystemer: CMYK, PMS og RGB. CMYK- og PMS -systemerne (Pantone®) bruges til at trykke i RGB, som er egnet til digitale medier. Læs om forskellene nedenfor, så du ved, hvornår du skal vælge hvilken.
RGB farver
RGB farvesystemet bruges til digitale medier, eller når noget er lavet til at blive vist på en skærm (tv, telefon, computere osv.), F.eks. Et powerpoint, webside eller lignende. RGB systemet består af grundfarven (sort) og tre andre farver: rød, grøn og blå, deraf navnet RGB. Når alle disse farver samles og maksimeres, resulterer de i farven ‘hvid’ i dette system.
Eksempler på RGB farver
RGB sort: 0.0,0
RGB hvid 255, 255, 255
RGB rød 100, 0, 0
CMYK farver
Forkortelsen CMYK står for cyan, magenta, gul og key (sort). Ved at blande disse farver i forskellige mængder er utallige forskellige farver mulige. Farven sort er tilføjet, fordi blandingen af 100% cyan, 100% magenta og 100% gul ikke giver en flot sort farve. CMYK-farvesystemet bruges til udskrivning i fuld farve. Printere bruger også CMYK -farver.
Eksempler på CMYK farver
CMYK sort: 0, 0, 0, 100
CMYK helt black: 75, 68, 67, 90
CMYK hvid: 0, 0, 0, 0
CMYK rød: 0, 100, 100, 0
PMS farver (Pantone®)
PMS eller Pantone® Matching System er et fast sæt farver, der allerede er blevet blandet. Disse farver har alle fået deres egen PMS -farvekode. Når man udvikler et logo eller en husstil, vælges ofte Pantone farver, for så har man mere ro i maven over, om man nu har valgt de rigtige farver. CMYK kan efterligne mange farver, men ikke alle farver. Visse farver, herunder nuancer af orange, ser simpelthen ikke ligeså godt ud med CMYK som med Pantone®. Du kan bestemme PMS farven ved hjælp af et farvekort. For eksempel har Pantone® stillet et praktisk online farvekort til rådighed med farvekoder, som du nemt kan bestemme farven med. I øjeblikket har Pantone® Matching System mere end 1500 farver. Så der er masser af valg!
Eksempler på PMS/Pantone® farver
PMS sort: Black 6 c
PMS hvid: 000C
PMS rød: 1788
Hvornår skal du bruge hvilken slags trykfarve?
Som du kan læse ovenfor, bruges RGB farver til skærme og CMYK og Pantone farver til udskrivning. Men hvornår vælger du CMYK, og hvornår vælger du en Pantone farve? Når du bruger 1-4 farver i dit design, er Pantone farver meget velegnede. Tænk på dit logo, visitkort eller brevpapir. Fordi Pantone® har en universel farvepalette, kan du være sikker på, at farverne altid er de samme. Så hvis det er vigtigt at være konsekvent, skal du vælge Pantone® -farver. Du bruger CMYK, når dit design indeholder mange farver. Tænk f.eks. på fotos eller billeder med forskellige nuancer og farver.
Pantone® farver i dit logo? Vælg den rigtige farve
Vil du have reklameartikler eller forretningsgaver trykt med dit logo, og indeholder logoet bestemte Pantone® farver? Giv os de korrekte PMS farvekoder, så sørger vi for, at de bruges. På denne måde kan du være sikker på, at du har valgt de rigtige farver.
Er dit logo ikke i det korrekte filformat? Den klarer vi!
Har du læst ovenstående oplysninger, og er du usikker på din logofil er i det korrekte format? Vil du f.eks. Konvertere filen fra RGB farver til CMYK eller fra CMYK til PMS farver? Intet problem. Vores grafiske afdeling kan klare dette for dig, så du altid har et produkt med de rigtige trykfarver.
Vil du vide, hvordan vi sikrer et tryk, der forbliver smukt i ekstra lang tid? Læs artiklen om langtidsholdbare trykmetoder. Har du brug for hjælp til at bestemme den rigtige trykmetode eller trykfarve? Du er velkommen til at kontakte os for rådgivning.