Brug for hjælp? Vi er tilgængelige på|salg@igoprofil.dk

Silketryk, digitaltryk eller tempotryk: hvad er forskellen?

Når du bestiller produkter med tryk fra os hos i IGO Profil, vil du støde på forskellige trykteknikker. I denne artikel vil vi forklare forskellen mellem nogle af disse teknikker, og hvilken der er bedst at vælge.  

Hvad er digital tryk? 

Den bedste måde at forklare, hvad digital tryk er, er at sammenligne den med en almindelig printer, du har derhjemme. En digital printer trykker ikke kun på papir, men på mange flere materialer. Først rengøres produkterne grundigt og lægges i specielle forme. Disse passerer gennem printeren, hvor et stort printhoved passerer meget tæt hen over produkterne og trykker logo, tekst eller billede direkte på produktet. Printerne er derfor mange gange større end ’standardprinteren’ ved siden af ​​din computer eller laptop, men de fungerer stort set ens. Der findes specielle digitale printere, der kan trykke 360 ​​grader på f.eks. flasker. 

Hvilke produkter er velegnede til digitaltryk? 

Digitaltryk er for eksempel meget brugt til tryk af plast- og plastprodukter som lightere med logo, powerbanks med logo eller nøgleringe med tryk. Men det er også muligt at trykke vandflasker hele vejen rundt omkring ved hjælp af en digital printer. Normalt er det flade produkter, med undtagelse af flaskerne. Ikke alle produkter er velegnede til digitaltryk. Overvej for eksempel håndklæder. Digitalt print af skjorter er muligt, men for et print der holder længere er silketryk  bedre, fordi farven så hæfter bedre og holder sig flot i længere tid. Keramik er meget mindre velegnet til digital tryk, da trykket ikke tåler opvaskemaskine over en længere periode. 

Hvad er fordele og ulemper ved digital tryk? 

En digital printer kan trykke et logo direkte på produktet i fuld farve super hurtigt. Det er ganske muligt at trykke gradienter og farveovergange ved hjælp af denne metode. Selv små detaljer kommer til at se godt ud. Der bruges kun CMYK-farvesystemet. På den ene side er det en fordel, fordi du kan trykke i mange farver. Men består dit logo eller tryk af en eller flere PMS-farver? Så får du altid den mest præcise mulige tilnærmelse af farverne med CMYK. Men det er stadig blot en tilnærmelse. Med silketryk eller tampontryk kan PMS (Pantone) farven trykkes med meget høj nøjagtighed. Læs mere i artiklen om de forskellige farvesystemer. På grund af den kortere og billigere opstartstid er digitaltryk også særligt velegnet til små trykordre. 

Hvad er Silketryk? 

Silketryk bruger en ramme, der tillader blæk at passere igennem visse steder. Produktet der skal trykkes lægges helt fladt og presses mod skærmen. Der er blæk på toppen og ved hjælp af en slags lineal presses blækket ind i produktet over guazen. Alt efter tryk og produkt anvendes en noget grovere eller mere finmasket ramme. Det betyder, at der kun kommer blæk på produktet de steder, hvor skærmen slipper det igennem, og så vil dit logo eller tekst trykkes på produktet. 

Hvilke produkter er velegnede til silketryk? 

Silketryk er for eksempel meget velegnet til tryk på tøj, såsom skjorter eller tasker med logo. Silketryk er meget velegnet til fleksible materialer som tasker i polyester, filt, bomuld, hør eller RPET. Antallet af farver på trykket er også afgørende. Krav er, at der ikke bruges mere end 6 farver til det komplette tryk, afhængig af produktet. En fordel ved denne trykteknik er, at du kan trykke på store formater. Perfekt til for eksempel tasker og paraplyer. Silketryk er mindre velegnet til meget fine tryk eller til tryk af små ordre. 

Hvad er tampontryk? 

Tampontryk er en indirekte form for tryk, hvor blækket overføres ved hjælp af en silikone trykpude (tampon). Tampontryk bruger en kliché. Dette er en aluminiumsplade, hvori det ønskede logo er overført ved hjælp af lasergravering. Oven på billedet er en krukke med blæk. Dette går over fordybningen, hvilket får fordybningen til at fyldes med blæk. Silikonetrykpuden presser derefter overfladen, hvor blækket er placeret, og overfører det til produktet. 

Hvilke produkter er velegnede til tampontryk? 

Tamponen er fleksibel og kan derfor tilpasse sig formen på det produkt, der skal trykkes. Dette gør tampontryk velegnet til produkter i alle former. Tænk på kuglepenne, golfbolde eller notesbøger. Desuden kan du med tampontryk også trykke tydeligere detaljer, såsom mindre tekster eller detaljerede logoer, hvor det er sværere med silketryk. 

Fordele og ulemper ved silketryk og tampontryk 

Både silketryk og tampontryk er teknikker, der tager lidt mere tid i forberedelsen. Det er en omfattende proces, hvor blækket forblandes, og skærmene eller trykpladerne skal laves. Præcis indstilling af maskinen tager også noget ekstra tid. Derfor er disse teknikker særligt interessante til trykning af produkter i større antal. Ved silketryk er det også vigtigt, at produkterne kan lægges fladt. 

Den store fordel ved begge teknikker er, at PMS-farver kommer meget tættere på, hvilket i mindre grad er tilfældet med digital tryk. Farven på produktet påvirker dette. Den samme PMS-farve ser anderledes ud på et sort produkt end på et hvidt produkt. Trykket holder også længere, selv ved intensiv brug. Tampontryk er bedre i små tryk med flere detaljer, mens silketryk er meget velegnet til større tryk i en eller få farver. 

Tampontryk er også stærkt i flerfarvetryk, fra 2 til 5 farver, samt silketryk, fra 4 til 6 farver. Til tampontryk er tryk  af PMS-farver på en mørk baggrund en udfordring, mens silketryk har det meget nemmere på denne del, fordi der overføres mere blæk. 

Valg af aftryksplacering og teknik 

Når du får tryk produkter hos IGO Profil, kan du selv vælge trykteknikken. Trykteknik og dimensioner kan variere fra produkt til tryksted. Klik på det ønskede produkt, vælg en farve og så vil du se de mulige tryksteder. Klik på et trykområde, og du ser med det samme, hvilke trykteknikker der er mulige og i hvor mange farver. 

 

Har du brug for hjælp til at vælge de rigtige tryk områder og/eller teknik? Du er velkommen til at kontakte os. Vi hjælper dig gerne med at sikre de bedste produkter med et tryk, der holder sig smukt i lang tid! 

By | 2024-02-08T13:19:28+01:00 31 august 2022|